torsdag 13 september 2007

Beijing Vacation

Beijing ar en av de sjukaste och basta stader jag varit i. Folk overallt men anda det lugnaste tempot jag varit med om. En stad med valdigt stora kontraster mellan nya vasterlandska omraden och fattiga kvarter (hutonger). Fast det ar i de fattiga kvarteren det ar som bast. Alla samlas ute pa sin gata och spenderar hela dagen dar. Tvattar sig, sover, saljer mat och frukt, spelar kort, dricker bira och tar det lugnt. Tittar man in i ett hus ser man ett litet rum med vaningssangar och en tv dar hela familjen bor.

Aven om Kina ar en kommuniststat ar Beijing den mest kommersiella stad jag sett. Alla ser sin chans att tjana snabba pengar och en del lyckas. Infor OS 2008 haller dom pa att bygga om hela staden. Allt fattigt och smutsigt skall bort och nya fasader skall upp. Man river stora gamla omraden vilket innebar 1000 tals fattiga blir utan hem. Ingen kines far eller vagar prata om vad dom tycker om OS. Det finns till och med stora plakat och stallen som ger diriktiv till hur kineserna skall bete sig under OS. Allt har ar en falsk front som skall dolja problemen. Sjukt.

Annars ar det en riktigt cool stad. Du kan hitta allt har och allt ar billigt. En stor matratt med ol och vin for ca 15 till 20 kr.

Igar var jag ute och skejtade och hittade lite spots. Traffade ocksa ett par fransoser som tog med mig till Beijings local spot. Dar samlades alla skejater och drack bira och hade grym session. Blev imponerad over hur duktiga nagra var. Alla var trevliga och valdigt oppna. Pa sondag skall jag aka med nagra till ett annat stalle som skall vara bra. Skall forsoka fota lite da.


My ride. Hyrde en cyckel for 70 kr tva veckor.


Alla cyklar i Beijing, aven om man har tung last.


Aven polisen cyklar.


Man haller pa att rusta upp Forbjudna Staden. Dessa stackarna fick dra ogras for hand pa ett omrade lika stort som en mindre by.


Forbjudna Staden ar nagot av det mest imponerande jag sett. Hur stort som helst. Gar inte riktigt att beskriva.


Forbjudna Staden. Hela Forbjudna Staden var helt isolerad och stangd for allmannheten i over 500 ar.

:: Rasmus

4 kommentarer:

Anonym sa...

shit asså.

Anonym sa...

Glöm inte att det även finns ett Starbucks i den förbjudna staden. Där snackar vi...

Anonym sa...

du verkar ju ha de gött!! hälsa damen och keep the bloggs coming..
/agge

Anonym sa...

Kanske öppna ett litet streetlab i kina? rekar du intressanta lokaler när du ändå är där Rastmus?
Ha de fett / Klas klättermus